Dijital Dünya’da Siber Vatan Kavramı

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı, Tanıtım ve Medya Başkanı, Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal'ın emeği ve başarısı...

Sosyal Medya platformlarının yaygınlaşması ile toplumlar önce gerçekliklerini sanal bir ortama taşıdı ardında da sanal gerçeklik ile bu ortamı yaşam alanı haline getirdi. Teknolojik gelişmeler ve içinde bulunduğumuz pandemi nedeni ile önümüzdeki on yıllar içerisinde beklenen gelişmeler bir anda karşımıza çıkmaya başladı. Haliyle devletler yeni bir yaşam alanı haline gelen dijital platformların başıboş ve suç niteliği taşıyacak unsurları barındırmaması adına yasalar çıkartmaya başladı.

ABD, Fransa ve Almanya gibi ülkelerin sosyal medya platformlarına karşı çıkarttıkları yasalar ağır yaptırımlar içermektedir. Temsilcilik açma, vergi sistemine dahil olma ve suç niteliği taşımakta olan paylaşımların kaldırılması hususlarında ciddi yaptırımlar ile karşı karşıya olan platformlar bu ülkelerde temsilcilik açarak vergi sistemine dahil olarak bu ülkelerin hukuk sisteminin birer muhatabı olmuşlardır.

Türkiye’de Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’ın açıkladığı Sosyal Medya Etik Kuralları ile başlayan farkındalık çalışmasında sosyal medya platformlarında dezenformasyona dayalı milli ve manevi değerleri hedef alan kişilerin tespiti için kullanıcıların yeşil küre etiketini kullanarak belirlenen etik kuralların dışına çıkmayacaklarını belirtmişlerdir. Dünya’yı simgelediği için küre, temiz ve hayatı simgelediği için yeşil renk seçilerek başlatılan çalışma gösterdi ki Türkiye’de her düşünce türüne karşı saldırgan tavırlar içerisinde olan hesaplar bir anda ortaya çıkmaya başladı. Çalışmanın sürdüğü 45 gün boyunca sosyal medyada kimin nasıl ve nereye, hangi zihniyete hizmet ettiği açıkça görülmüş oldu. Önüne gelene küfreden ve iftira atmayı marifet sanan tüm şahıs ve gruplara dur demek için harekete geçildi.

Farkındalık çalışmasının akabinde AK Parti Meclis grubu tarafından hazırlanan yasa teklifi ile sosyal medya platformlarının tıpkı; ABD, Fransa ve Almanya’da olduğu gibi Türkiye’de temsilcilik açması, vergi sistemine dahil olması ve yasal olarak suç unsuru barındıran paylaşımların kaldırılması zorunluluğu getirilmiştir. Tüm bu gayretlerin, hayati önem taşıyan milli ve manevi değerlerin dezenformasyonu engellemek amaçlı olduğunu ifade etmek gerekmektedir.

Dijital Dünya’da Siber bir Vatan fikri ile vatandaşlarının hak ve menfaatlerini korumak adına çıkartılan yasanın uygulanması mevcut platformlara yaptırım uygulamak için değil, sosyal medya platformlarının sorumluluklarının hafifletilmesi adınadır. Bireylerin birbirlerine karşı sorumlu olduğu genel etik kurallarının sosyal medyada da geçerli olduğunun unutulmaması ile daha temiz bir dijital dünya inşa etmek toplumların kendi elindedir. ABD, Fransa, Almanya, Türkiye gibi Hindistan, Irak ve daha bir çok ülke dijital dünyanın siber zorbalıklarına karşı yasalar çıkartmakta ve dezenformasyon ile yasalar aracılığıyla savaşmaktadır…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Yener Can IŞIK - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Türkiye Haberi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Türkiye Haberi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Türkiye Haberi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Türkiye Haberi değil haberi geçen ajanstır.



Anket 2023 Seçim Anketi: Türkiye'nin Geleceğine Dair Nabızı Tutuyoruz!
Tüm anketler