Rize'de çay üreticisi hayal kırıklığında

SOL Parti Doğu Karadeniz Bölge Örgütleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Rize Artvin Havalimanı'nın açılışından sonra açıkladığı yaş çay fiyatını yetersi bularak basına ve kamuoyuna bir açıklama yaptı.

Ajans Pazar / RİZE - SOL Parti Doğu Karadeniz Bölge Örgütleri basına ve kamuoyuna yaptığı açıklamada 200 binden fazla çay üreticisinin ümitle beklediği 2022 yaş çay taban fiyatı beklenenlerden ve ekonomik yaşamın gerçeklerinden uzak bir rakam olarak 6.70+0.3 destekleme ile 7 TL olarak açıklandığını hatırlattı.

"Hayat pahalılığı ve yüksek enflasyonla yaşadığımız ekonomik kriz AKP’nin kötü yönetiminin bir sonucudur" diyen partililer, "Her sorunu çözmede bir bildikleri var gibi her yeni söylemlerle ekonomik sorunları giderecekleri yerde. Rize deyişi ile, orunları gittikçe 'hohol yumak' haline getirdiler. Her yıl olduğu gibi bu yıl da yeni yaş çay hasat döneminde üretici çok da büyük olmayan fakat yaşanan yüksek enflasyona bağlı pahalılıktan aran girdi maliyetlerini karşılayacak bir ücret ve üreticinin korunduğu yaş çay alım uygulamaları ile ilgili talepleri yok sayıldı. O nedenle Sol Parti olarak bu talepleri yeniliyoruz" dediler.

Partililer istekleri arasında yaş çay kota ve kontenjanın kaldırılmasını, Planlanan çay fabrikaları (İkizdere ve Çamlıhemşin) yeni fabrikaların yapılıp kısa zamanda üretime sokulmasını, yaş çay ürün fiyatının, önceki yılın fiyatları dikkate alınarak 1 ton yaş çay ile 1,5 ton gübre hesabı üzerinden 10 TL olmasını, açıklanan 7 TL’nin bir kararname ile 10 TL’ye çıkarmasını talep etti. Ayrıca, ÇAYKUR’un Varlık Fonu’ndan çıkarılmasını da talep eden partililer, çay ithalatına izin verilmemesini, yurda kaçak çay girişinin mutlaka önlenmesini istediklerini kaydetti.

- Türkiye Haberi, Gündem bölümünde yayınlandı
https://www.turkiyehaberi.com/haber/10225457/rizede-cay-ureticisi-hayal-kirikliginda